mtb-ferie

MTB-ferie — Portugal på tykke dæk

Opdagelsesrejse: Algarve byder på store oplevelser til eventyr-sultne mountainbikere

MTB-ferie. Kæden knaser ildevarslende for hver omdrejning. Kranken og pedalerne er klistret ind i klæbrigt rødt mudder, som næsten ikke er til at få af igen, når først det har fået kontakt med cyklen.

Og det har mudderet i den grad:
Få minutter forinden har jeg været nede at ligge, fordi jeg undervurderede, hvor hurtigt man skal køre igennem den bløde, røde grød, som er resultatet af et heftigt regnskyl dagen forinden. Om lidt skal vi igen op over en ny stejl bakke, hvor skarpe sten og glatte klippestykker gør klatreturen på cyklen med de to tykke dæk til en udfordring, som stiller krav til både fysik og teknik.

På vej op bliver bakken stadig stejlere, og jeg må helt ned i gear for at holde gang i pedalerne. Undervejs når jeg flere gange at tvivle på, om jeg kan holde balancen i så lavt et tempo, men det lykkes at presse cyklen op over toppen, og jeg kan kortvarigt puste ud, inden det igen går ned ad på den anden side.

 

Jeg er med på en mountainbike-tur tværs hen over Algarve. Portugals sydligste region er måske mest kendt for sine mange indbydende sandstrande ud til det betagende, imponerende Atlanterhav, men med sit varierede landskab og de mange uforstyrrede grusveje, der lidt væk fra kysten snor sig gennem regionen, er området samtidig en oplagt destination for eventyrsultne mountainbikere.

 

– I kender det som en “rock garden” hjemmefra Danmark. Derhjemme er der måske lagt sten ud i ti meter, her bliver det bare ved noget længere, lyder de “opmuntrende ord” fra vores guide Michael, inden vi begynder at forcere den lange nedkørsel, hvor de mange skarpe skærver stikker op gennem jorden.

Med et fast greb om styret og et par fingre på bremsen får jeg manøvreret cyklen ned ad bakken, indtil nedkørslen bliver for krævende i forhold til min begrænsede teknik. Så jeg klikker ud af pedalerne og trækker cyklen ned ad det mest stejle stykke, indtil jeg igen føler mig nogenlunde tryg og fortsætter forsigtigt nedad.

MTB-ferie

En mountainbike-odyssé

Bakken med de mange sten og klippestykker er en af dagens mange udfordringer på den mountainbike-odyssé på tværs af Europas mest sydvestlige landskab, som det lille danske rejseselskab MTB Adventure står bag.

Vi er en mindre gruppe på ni deltagere, otte mænd og en kvinde i alderen fra moden til midaldrende, der hver morgen begiver os ud på nye etaper på den ugelange rute, som parret bag selskabet Michael Sommer og hans kone Tanya har tilrettelagt for os.

Vi bor på små atmosfærefyldte hoteller, hvor vi får fyldt kroppens depoter med sunde morgenmåltider, og hvor vi om aftenen bliver belønnet med god vin og lokale delikatesser. I løbet af dagen holder vi kaffestop på hyggelige pastelaria og smager på den portugisiske kagekultur, så der er rigeligt med energi i tanken til pedal-strabadserne. Undervejs er der også frokostpause – enten står Tanya klar og disker op med et godt udvalg af brød og pålæg, eller også gør vi holdt på små lokale restauranter.

Fra begyndelsen af bliver vi delt op på to hold. Et for de lidt hurtigere ryttere med trang til adrenalinsus og mod på flere tekniske udfordringer, og et for de ryttere, som vil igennem dagen i lidt mere roligt tempo, og som kører uden om de mest krævende stykker.

Men fælles for de to grupper er det, at vi bruger mange timer i sadlen hver dag, og at det er vigtigt at have en grundlæggende teknisk kunnen, så man kan forcere forhindringerne, uden at hjertet permanent bliver parkeret oppe i halsen. Der bliver taget hensyn til de forskellige niveauer, så vi samler op undervejs, når hullerne i gruppen bliver for store.

Hele dagen er fuld af nye indtryk for alle sanser. Vi bevæger os gennem små idylliske byer, hvor de lokale samles på torvets caféer og ser livet passere. Og vi klatrer tålmodigt op ad asfaltbakker med stejle procenter, der hiver pulsen op i det røde, inden vi høster belønningen, når benene får en pause og vi uforstyrret af biltrafik kan bøje os ned over styret og nærmest flyve ned på den modsatte side af toppen.

Dyrelivet varierer fra vildt gøende løse hunde, som kan få enhver rytter til at glemme alt om trætte ben, og mere rolige får og geder, der anderledes ligeglade med de forbipasserende lycra-turister.

Vi spotter både flamingoer og storke i et antal, der vil gøre enhver ornitolog misundelig. Vi kører igennem frodige plantager, hvor de modne appelsiner hænger tungt på grenene, afløst af eukalyptusskove og golde landskaber med, hvad der synes som endeløse grusveje.

Omsider når vi frem til dagens destination, hvor vi skyller det mudrede og svedige tøj op, inden vi mødes til en briefing om morgendagens etape og den fælles middag, som smager ekstra godt efter en lang dag i sadlen.

Og sådan gentager dagene hinanden på en enormt tilfredsstillende ferieuge på to hjul – fyldt med oplevelser og indtryk.

Af Flemming Brandt

Berlingske

Se mere om turen

mtb-ferie

Trans Algarve, Portugal

8 dage / 7 nætter
Flere datoer
300 – 350 km
fra kr. 10.450,-
Portugals sydligste region, Algarve, tilbyder fantastisk klima for MTB allerede i det tidlige forår og helt hen i det sene efterår.
Mere info

Flere artikler

Alsace mtb

Udholdenhedstræning

Udholdenhedstræning er afgørende for enhver cyklist, der ønsker at forbedre sin præstation og nyde længere ture uden at føle sig…
Se mere
Mtb tur til Cypern

Cykler og sundhed

Cykling er en fantastisk måde at forbedre både din fysiske og mentale sundhed på. Det giver ikke kun en effektiv…
Se mere

Guide til Cykeludstyr

Når det kommer til cykling, er det vigtigt at have det rette cykeludstyr for at sikre en sikker og behagelig…
Se mere