Sådan flyver du med din cykel. Del 2.

Forord

Husk ChefGuidens anbefalinger er baseret på egne erfaringer gennem 20 år som rejsende MTB’er, brug mine tips, som de er ment: baggrundsviden og ideer til at du kan træffe det valg, der er bedst for dig.
Jeg er ikke betalt eller sponseret af nogle leverandører og har købt min egen cykelkuffert.

Når vi nu har besluttet os, for at tage vores egen MTB med på tur (det valg snakker vi om i en anden artikel – link kommer her), skal der tages endnu en vigtig beslutning.

cykelkuffert

Hvilken indpakning skal den transporteres i undervejs?

Firkantet sagt er der fire muligheder:

  1. I plasticpose (Del 1)
  2. I papkasse (Del 1)
  3. I taske
  4. I kuffert (hård skal)

Der er meget stor forskel på beskyttelsesgraden og prisen på de fire.  Jo bedre beskyttelse, jo dyrere er løsningen. Udfordringen er, at det der ser billigst, og derfor umiddelbart mest attraktivt, ud, kan gå hen og blive meget dyrt og i værste fald koste dig en tabt ferie og ødelagt cykel.

Lad os komme i gang med fordele og ulemper på de fire og blande dem godt sammen med anbefalinger til hvad du skal overveje, inden du vælger.

Transporttasken

Der findes en del og meget populære ”softshell” tasker, typisk med forstærkninger i kanter mm. EVOC er en af de markedsførende på disse tasker, men der findes også andre, billigere, mærker.

Tasken er en kompromisløsning! Her vælger du selv om vægt, beskyttelse, nem opbevaring undervejs og pris, er en fordel eller ulempe. Det kan være begge dele, det afhænger af din indstilling, dit budget og dit behov.

Transporttasken EVOC cyklen

Vægt: Tasken er ofte noget lettere end en hård kuffert, men tungere end papkassen.

Dermed kan man pakke noget mere med ned (cykelsko, tøj, reservedele mm) end med cykelkufferten og dermed måske spare på køb af bagage hos flyselskabet.

Beskyttelse: En taske kan yde bedre beskyttelse, men ikke nødvendigvis, end papkassen.

Det afhænger af de forskellige forstærkninger der er lavet, materialevalget på de kritiske steder og ikke mindst håndteringen under transporten.

Opbevaring: Tasken kan ofte foldes sammen og fylder ikke så meget som en kuffert eller papkasse. Det betyder den kan være nemmere at have med på tur, opbevare undervejs og derhjemme.

Pris: Indkøbsprisen er ofte en del lavere end en kuffert, men klart mere end papkassen.

Holdbarhed: Holder længe og kan evt. lejes/lånes ud.

Håndtering

Er normalt let at manøvre med da der vil være hjul og håndtag. Kræver du kan løfte den op på transportbåndet ved ”oversize” bagage.

ChefGuiden siger: Taskerne virker for mange attraktive pga. den lavere pris, nemmere håndtering på destinationen og lavere vægt/mulighed for at pakke mere end cyklen med ned. Og mange har rigtig gode erfaringer.

Samtidig er der også et par af de helt store stjerne (fx Danny M) der bruger dem og når de er gode nok til dem, er de vel også til mig… kunne man tænke.
Husk dog på at de er sponsorerede og bliver betalt godt for at promovere produktet eller får den gratis!

ChefGuiden anbefaler denne løsning hvis: du er klar til at vælge et kompromis og/eller håndtering samt opbevaring på destinationen eller hos dig selv er en udfordring. Husk du tager en risiko og selv må kalkulere om det er den værd

HUSK: Vælger du en taske, så husk at tjekke størrelsen – kan tasken rumme din MTB? Nogle er produceret specifikt til landevejs-/tricykler og her vil du ikke kunne klemme din MTB ned!

Søg efter fx ”EVOC” eller ”PRO” cykeltasker

Transportkufferten

Bemærk nogle producenter kalder deres løsning en kuffert, men det er reelt en ramme med bløde sider, denne vil i min sammenligning falde under kategorien tasker, da den har samme svagheder/styrker.

Jeg definerer kufferten, som den hårde kuffert af 100% plastic/PVC. En skal kasse, som kan sammenlignes med en alm rejsekuffert med hård skal, bare i OVERSIZE.

De kommer alle med hjul under, så man relativt nemt kan køre dem frem til check-in og en del tilbehør til at sikre rammen står stabilt i kassen under transport og beskyttelse til styr, hjul, saddel osv. Der er flere udbydere og mange modeller/størrelser.

Sådan flyver du med din cykel. Del 2. Tasker

Fordele

Beskyttelse: Suverænt den bedste beskyttelse af cykel og hjul, både mod slag, ridser, brud og fugt.
Meget lille risiko for skader og dermed ingen grund til bekymring/stressfri rejse.
Mulighed for at pakke et par lette ting, som også kræver beskyttelse, med ned f.eks. hjelm, dunke, briller mm.

Holdbarhed: Holder meget længe og kan evt. lejes/lånes ud.

Opbevaring: Kan opbevares stort set over alt og kan håndtere noget fugt

Ulemper

Pris: Anskaffelsesprisen kan anses som værende høj.

Plads: Kræver plads at opbevare.

Vægt: Vejer ofte 10kg +/- i sig selv og du kan have problemer med vægtgrænser og betaling for overvægt.

Håndtering: Kræver lidt flere kræfter at flytte rundt på til/fra lufthavnen og op på båndet.

ChefGuiden siger: Måske du har fornemmet det allerede, men cykelkufferten er min klare favorit.
Det er i min optik for dumt at risikere en ødelagt ferie/konkurrence/tur, samt en dyr cykel reparation eller udskiftning, fordi man ville spare penge på transporten.

Køber du egen kuffert skal det ses som en investering, der sikrer dine ture ikke ødelægges af transportskader og den ”betales hjem” over tid.

ChefGuiden anbefaler denne løsning hvis: du vil have en bekymringsfri rejse og have din cykel sikkert frem og tilbage. Til dig der mener din ferie/cykeltur er for vigtig til at gå på kompromis. Det er også denne løsning du vælger, hvis du skal rejse mange gange.

HUSK: Vær også her opmærksom på størrelsen, nogle modeller er bygget kun til race-/tricykler, andre kan nemt håndtere MTB også i str. XL.

Ønsker du ikke at købe en kuffert, så find en lokal butik hvor du kan leje, eller spørg i din favorit cykel-Facebook gruppe om nogen vil leje sin ud.

Søg efter fx ”B&W” eller ”Thule” cykelkufferter.

Konklusionen

Ultra-kort opsummeret er valget af transport løsning altså et spørgsmål om din lyst til at gå på kompromis.

Vil du sikre dig lavest pris både på selve cykeltransporten samt øvrige bagageomkostninger og er du klar til at tage nedturen hvis cyklen kommer skadet frem, så tager du papkassen.

Vil du modsat sikre dig så godt som muligt og rejse uden bekymring, klarover det koster lidt op front, men betaler sig hjem over tid, så køber du en kuffert.

Vil du midt i mellem, så er tasken din ven.

Husk, det altid er meget vigtigere at komme afsted på eventyr, end at sidde hjemme og tænke over transportløsningen, mens man læser blogposts af mere eller mindre kloge hoveder på nettet.
Kom så afsted på din drømmetur, uanset indpakningen.

Du er meget velkommen til at kommentere dette indlæg og stille uddybende spørgsmål i en kommentar herunder eller direkte til mig på mail: michael@mtb-adventure.dk

Vi ses i sporet😎

ChefGuiden har fløjet 20+ gange med cykel, her sågar alene med to cykelkufferter (en B&W og en Thule) og 3 alm kufferter, det gik også fint.
Den største udfordring på denne tur blev terrorsikringen ved indgangene til Kastrup lufthavn. Betonklodserne står så tæt at gennemkørsel med stor cykelkuffert liggende på transportvogn ikke er mulig. Der måtte lastes om!

”ChefGuiden anbefaler” er en serie af blogposts og videoer, hvor vi deler vores erfaring og viden med relevans for MTB-eventyr. Forslag til emner vi skal skrive om modtages på michael@mtb-adventure.dk

Flere artikler